Jaarverslag

Een uitdagend jaar met een hoopvol einde

U kunt het volledige rapport downloaden via deze link:
Proviron Jaarverslag 2020 (pdf)

Voor heel veel bedrijven was 2020 een moeilijk jaar. Ook voor Proviron. Ten eerste was er uiteraard Covid-19. De economische gevolgen van de pandemie hebben we gezien in quasi al onze business lijnen. 2020 was ook het warmste jaar sinds de start van de metingen. Dat maakte het uiteraard moeilijker voor onze ontijzingsproducten. Daarnaast had de automobielsector het, net als in 2019, moeilijk en nam die dus minder producten af. Maar onze medewerkers toonden de nodige veerkracht en de meeste van onze activiteiten noteerden tegen het einde van het jaar een mooi herstel.  

 

Positief ondanks de uitdagingen

We hebben enkele mooie zaken gerealiseerd. Zo was het op vlak van veiligheid en milieu een heel goed jaar zonder zware incidenten. 2020 was zelfs het jaar met de minste milieuincidenten sinds lange tijd. We hebben iedereen aan boord kunnen houden en we mochten zelfs enkele nieuwe gezichten verwelkomen. Bovendien zijn we er in geslaagd om 2020 af te sluiten zonder Covid-19-besmettingen. Onze productontwikkelingen liepen in 2020 wel vertraging op door de coronacrisis. Een van de maatregelen rond het coronavirus was uiteraard thuiswerk. Voor de vlotte organisatie daarvan verdient onze IT-afdeling een dikke pluim. Zij zorgden op korte termijn voor de nodige infrastructuur zodat thuiswerk snel kon starten voor veel collega’s. Aangezien we tot een essentiële sector behoren, kon onze productie blijven draaien. Voor de productiemedewerkers werden steeds de juiste maatregelen getroffen om hun veiligheid volledig te garanderen. Iedereen heeft die maatregelen steeds goed gerespecteerd en de nodige flexibiliteit getoond. Ook tijdens de zomerperiode, die toch wat moeilijker was, liep alles vlot. Uiteraard bedanken we al onze medewerkers daarvoor uitgebreid.

We dragen ook ons steentje bij in de strijd tegen het coronavirus. Zo doneerden we mondmaskers, volledig gesloten pakken en volgelaatsschermen aan ziekenhuizen, en vatjes ontsmettingsmiddel aan lokale vzw’s. Bovendien wordt een van onze producten gebruikt in het onderzoek rond COVID-19.

Geen grote gevolgen van de Brexit

Eind januari 2020 trad het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Voor ons heeft de Brexit geen grote gevolgen gehad op de verkoop. Er is wel extra administratief werk. Veel zaken moeten nu dubbel geregistreerd worden wat vooral tijd in beslag neemt. De verzendingen naar het VK lopen goed dankzij een vlotte samenwerking met de haven van Zeebrugge, die zich perfect voorbereid heeft op de Brexit.

Leo Michiels
voorzitter