Acquisitie van Proviron Basic Chemicals

Gezamenlijk persbericht LIVIA-Proviron

München / Oostende, 30 November 2016 – LIVIA Corporate Development en Proviron Holding bereikten vandaag een akkoord over de acquisitie van Proviron Basic Chemicals (PBC) door LIVIA Group. De transactie werd afgerond, de waarde werd niet meegedeeld.

Proviron Basic Chemicals is een leidende speler in de Europese ftaalzuuranhydride-markt, met een world-scale plant nabij de petrochemische driehoek in het centrum van Europa. Het bedrijf beschikt over unieke technologische capaciteiten om ftaalzuuranhydride en ftalaatesters te produceren. PBC behoort tot de top van de relevante markt.

PBC’s bestaande sterke klantenbasis en management vormen een uitmuntende basis voor significante groei in volume, omzet en marge. PBC blijft verder actief op de Oostende site in haar huidige vorm en met het huidige personeel.

“We geloven sterk in het groot potentieel van PBC en haar medewerkers. LIVIA zal voort bouwen op de sterke positie in de markt door het verbreden van verkoopsinspanningen en het aanboren van nieuwe markten”, zei Prof. Dr. Dr. Löw, oprichter en eigenaar van de LIVIA Group. “Bovendien past de acquisitie van PBC perfect om de LIVIA investeringen in de chemische industrie aan te vullen, AlzChem AG in het bijzonder.”

Wim Michiels, CEO Proviron Holding NV: “Ik bedank de collega’s van Basic Chemicals van harte voor hun bijdrage aan Proviron de voorbije 15 jaar. We kunnen terecht fier zijn op de realisaties van deze prachtige ploeg. Livia zal met meer focus deze activiteiten kunnen aansturen. Deze verkoop laat Proviron immers toe meer te focussen op de niche-chemicaliën waarmee we een impact kunnen hebben op de toekomst.”

Over LIVIA Group
LIVIA Group is een onafhankelijke industriële holding en de private inversteringsmaatschappij van Prof. Dr. Dr. Peter Löw die meer dan €500m. heeft ondergebracht in dit fonds vanuit zijn vroegere ondernemersactiviteiten.
Livia investeert in een breed spectrum van activa, van ondernemingen tot onroerend goed, landbouw, groeimarkten, kunst en antiek.
Dankzij meer dan 250 succesvolle transacties werd het management van LIVIA een gegeerde en vertrouwde partner van internationale ondernemingen en financiële instellingen.

LIVIA Corporate Development is gespecialiseerd in de acquisitie van Europese spin-offs/carve outs  en van middelgrote bedrijven met een omzet van €20m tot 1.5 miljard. De focus daarvan ligt bij ondernemingen met operationeel groeipotentieel, ondernemingen in transformatie en eveneens bij acquisities om synergiën met bestaande investeringsplatformen te realiseren.

Over Proviron
Proviron is een wereldwijd actief privébedrijf met hoofdkantoor in België. De onderneming biedt fijnchemie-oplossingen aan voor toepassingen in onder meer kunststofadditieven (ftalaatvrije weekmakers), PLA compounds, functionele vloeistoffen (stabilisatoren en pharma grondstoffen), veevoederingrediënten, microalgen en maakloon. Provirons business units focussen op toekomstige mega-uitdagingen zoals duurzaamheid, gezondheid en het milieu.
Proviron realiseert, na deze desinvestering, jaarlijks een omzet van 80 miljoen euro en telt 240 medewerkers die 500 klanten in 100 landen bedienen.